Posted by: blazzerbg | 26 май , 2006

1/4 от софтуера, използван на Острова, бил пиратски

Над една четвърт от компютърния софтуер, използван във Великобритания, е пиратски, сочи доклад. Изследването, проведено от лобистка група за борба с интелектуалното пиратство, показва, че процентът на използван нелегален софтуер в страната е останал на ниво 27% за последните две години, съобщава Econ.bg.

По данни на организацията Business Software Alliance (BSA.org) по този начин технологичният сектор на Великобритания бива ощетяван с почти 1 млрд. лири годишно.

Въпреки че процентът на нелегалния софтуер, използван на Острова – 27, е под средната за света стойност – 35%, от организацията призовават правителството да предприеме сериозни мерки за борба с пиратството.

Методиката на изчислението взима предвид колко програми са инсталирани през 2005 г. и сумата, платена за софтуер през същия период.

Страните с най-голям процент на нелегални програмни продукти са Виетнам – 90%, Зимбабве – 90%, и Индонезия – 87%. На дъното на таблицата са САЩ с 21%, Нова Зеландия с 23% и Австрия с 26%.

В някои държави, където стойностите са били изключително високи – като Китай например, усилията на властите са се оказали впечатляващо ефективни.

Източник : Днес +


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: